Vijesti

Dodjela Cerifikata studentima za učešće u petom ciklusu programa «Moja praksa»

objavio 25. velj 2016. 02:57 Vedrana Ajanovic

Tuzla, 28.01.2016. godine – Danas je u prostorijama BIT Centra u Tuzli, održana ceremonija dodjele Cerifikata za učešće u programu “Moja praksa“ koji u Tuzli implementira BIT Centar.

BIT Centar uz podršku projekta Američke agencije za medjunarodni razvoj (USAID) «Partnership for Innovation» i ED Centra Sarajevo, implementira program praktične obuke iz oblasti informacijsko-komunikacijskih tehnologija (IKT) za mlade «Moja praksa» i program pripreme za poslovno okruženje «Work Ready Now!».

Programi su namjenjeni studentima tehničkih fakulteta koji će, nakon praktične obuke iz oblasti IKT-a i poduzetnišva, dobiti mogućnost da u skladu s njihovim znanjima i vještinama provedu mjesec dana na praksi u preduzećima, radeći na stvarnim projektima. 

U ovom semestru  u okviru programa «Moja praksa» su učestovali studenti Univerziteta u Tuzli.

Program « Moja praksa»  provodi se u dva dijela, prvi dio je teoretski i tada studenti pohadjaju edukaciju, a nakon toga slijedi drugi  praktični dio kada studenti idu na praksu u kompanije u trajanju do maksimalno 150 sati. U četvrtom ciklusu «Moja praksa» od ukupno 52 studenta koji su završili program 50 studenta je po prvi put imalo mogućnost da se susretne s radnim okruženjem u nekoj od kompanija. Koristimo ovu priliku da se zahvalimo našim partnerima na projektu kompanijama  Revis doo, Leftor doo, CA Design doo,  Fondaciji za inovacije i tehnologiju, UG Magic Factory, Elatec doo, MKF MI Bospo, JU Dom mladih,  Trans Tursit doo., Studentski hotel Dorrah doo.,  Obnova-kop doo.,  Kera i Disk doo.,  Sicon Sas doo, Centar za razvoj i podršku,  Centar za poduzetništvo   Austrofon dookoje su omogućile studnetima da svoje prvo praktično radno iskustvo steknu u njihovom radnom okruženju.

  
 

STARTUP Akademija - II ciklus

objavio 9. sij 2016. 07:44 Vedrana Ajanovic

U cilju pružanja podrške razvoju poslovnih ideja čiji su nosioci žene u Bosni i Hercegovini, Inovacioni centar Banja Luka u partnerstvu sa BIT Centrom Tuzla i INTERA Tehnološkim Parkom Mostar realizuje program pod nazivom ”STARTUP AKADEMIJA”.

STARTUP AKADEMIJA predstavlja edukativno-mentorski program koji ima za cilj da ženama, sa dobrim poslovnim idejama, pruži podršku u početnoj fazi njenog razvoja.

STARTUP AKADEMIJA se finansira uz podršku Norveške ambasade u Bosni i Hercegovini, a biće realizovana u tri grada: Banja Luka, Tuzla i Mostar.

STARTUP AKADEMIJA pruža ženama, ambicioznim preduzetnicama, i onima koje to žele da postanu, priliku da steknu znanja i vještine koji su im potrebni kao i mogućnost da dalji razvoj poslovne ideje nastave u okviru poslovnog inkubatora Inovacionog centra Banja Luka, BIT Centra Tuzla i INTERA Tehnološkog Parka Mostar.

Faze realizacije:

Prijava za učešće 

Da bi se prijavili za učešće na akademiji potrebno je da popunite prijavu koja se nalazi na sljedećim linkovima:

1   Banja Luka (http://www.bitcentar.com/inkubator/startu/startup-akademija-banja-luka),

2  Tuzla (http://www.bitcentar.com/inkubator/startu/startup-akademija-tuzla),

3  Mostar (http://www.bitcentar.com/inkubator/startu/startup-akademija-mostar),

Rok za prijavu je 31.01.2016. godine.

Pravo učešća imaju žene, pojedinačno ili u timu, iz Bosne i Hercegovine, a broj učesnika akademije  je ograničen na 30 u svakom gradu. Timovi koji se prijavljuju mogu biti mješoviti ali je potrebno da minimalno 50% članova tima budu žene, te da je vođa tima žena.

 Odabir učesnica 

Odabir učesnica akademije biće zasnovan na kvalitetu poslovne ideje, a ključni kriterijumi koji će biti vrednovani su:

   Potencijal poslovne ideje

   Kompetencije pojedinca/tima

   Tržišni potencijal

   Inovativnost proizvoda

Odabir učesnica će trajati do 10.02.2016. godine.

 Razvoj poslovne ideje

U periodu od 15.02. do 30.04.2016. godine učesnici akademije će imati priliku da prođu desetodnevnu obuku na sljedeće teme:

1.     - Razvoj poslovnog modela,

2.    - Analiza tržišta i minimalno održivi proizvod,

3.    - Istraživanje tržišta,

4.    - Finansije,

5.    - Marketing i brendiranje,

6.    - Prezentacione vještine,

7.    - Vještine pregovaranja.

Uporedo sa pohađanjem obuka učesnici će raditi na razradi svoje poslovne ideje i izradi poslovnog modela. Takođe, učesnici će imati priliku da razgovaraju sa uspješnim preduzetnicima iz BiH i regije koji će im pružiti mentorsku podršku prilikom razrade poslovnih ideja.

 Demo dan 

Nakon završenog edukativnog dijela svi učesnici će imati priliku da svoje poslovne ideje prezentuju komisiji koja će odabrati najbolju poslovnu ideju.  Prezentacije poslovnih ideja će biti organizovane zasebno za svaki grad.

Nagrada:

Najbolje poslovne ideje iz tri grada, Banja Luka, Tuzla i Mostar, dobiće sljedeće nagrade:

   10.000,00 KM za razvoj poslovne ideje

Iznos novčane nagrade će pobjednicama biti uručen nakon registracije preduzeća, a navedena sredstva mogu biti utrošena za sljedeće aktivnosti:

  1. 1.     Istraživanje i razvoj,
  2. 2.    Zaštitu intelektualnog vlasništva,
  3. 3.    Nabavku opreme neophodne za odvijanje poslovnog procesa,
  4. 4.    Pripremu i proizvodnju prve serije proizvoda,
  5. 5.    Nabavku specijalizovanih računarskih programa,
  6. 6.    Marketinške aktivnosti.

 Odlazak na Pioneers Festival 2016

Pioneers Festival predstavlja jedan od najvećih i najbitnijih evropskih startup događaja koji okuplja preko 2.500 učesnika. Pioneers Festival se održava od 23.05. do 25.05.2016. godine.

 Ulazak u poslovni inkubator

Ulaskom u poslovni inkubator pobjednice dobijaju paket podrške koji se sastoji od:

  • a.     Kancelarijskog prostora po povlaštenim uslovima,
  • b.    Usluga poslovnog savjetovanja,
  • c.     Usluga povezivanja sa partnerima u zemlji i inostranstvu,
  • d.    Usluga posredovanju pri traženju investitora.

 

Za sve dodatne informacije možete nam se obratiti putem sljedećih kontakata:

BIT Centar Tuzla

Tel: 035/304-650

e-mail: info@bit.ba

STARTUP Akademija u Tuzli je dobila pobjednike

objavio 9. sij 2016. 07:18 Vedrana Ajanovic

Tuzla 23.12.2015. godine - U cilju pružanja podrške razvoju poslovnih ideja mladih osoba u Bosni i Hercegovini, Inovacioni centar Banja Luka, BIT Centar Tuzla i INTERA Tehnološki Park Mostar uz finansijsku podršku Norveške ambasade u Bosni i Hercegovini realizovali su program pod nazivom ”STARTUP Akademija”. Nakon Mostara i Banja Luke i u Tuzli je održan  Demo dan na kojem je jedanaest (11) timova koji su pohađali akademiju prezentiralo svoje poslovne ideje tročlanom žiriju. Timovi su kroz dva mjeseca i deset treninga svoje poslovne ideje unaprijeđivali kroz sedam različitih modula: Razvoj poslovnog modela, Analiza tržišta i minimalno održivog proizvoda, Istraživanje tržišta, Financije za startupe, Marketing i brendiranje, Pregovaračke i Prezenacijske vještine.

Pobjedu je odnjeo tim SmarTtim koji čine su Vedad Čosičkić i Mirza Mulić.  SmarT predstavlja digitalni sto koji će olakšati proces narudžbe u kafeima, restoranima, klubovima i svim drugim ugostiteljskim objektima. Cilj tima je proizvodnja stolove visokog kvaliteta, gdje bi izgled i veličina stola ovisila od preferencija klijenta. Takođe svaki lokal bi posjedovao i individualne aplikacije na tabletima za narudžbu.

Drugo mjesto je osvojila poslovna ideja Erdina Karijaševića Ungeris Oleo.

Treće mjesto je zauzeo AS Tim - Tima Musić i Asmira Butković Jahić.

Ovim putem BIT Centar čestita svim polaznicima STARTUP Akademije u Tuzli na uspiješno završenoj akademiji i odličnim prezentacijama. Svečana promocija projekta "STARTUP Akademija"

objavio 26. stu 2015. 03:41 Vedrana Ajanovic

U Sarajevu je 24.11.2015. godine održana svečana promociju projekta "Startup akademije“ na kojoj su bili prisutni timovi iz Banja Luke, Mostar i Tuzla.

Najbolji poslovni modeli dobit će punu podršku poslovnih inkubatora da se razviju u uspješna poduzeća, istaknuto je na današnjoj promociji.

Startup akademija zajednički je projekt Inovacionog centra iz Banja Luke, BIT Centra iz Tuzle i INTERA tehnološkog parka iz Mostara u okviru kojeg će se organizirati dva ciklusa akademije u svakom od sjedišta partnera.

Ambasadorica Kraljevine Norveške u Bosni i Hercegovini, Anne Vibeke Lilloe istaknula da je ovo inovativni model kroz koji se uči kroz praksu te da bi projekt morao rezultirati najmanje sa šest novih kompanija i 120 sudionika u procesu. Navodi da je on najprije namijenjen osnaživanju mladih i žena. 

Cilj projekta je podsticanje poduzetništva u različitim dijelovima BiH u cilju samozapošljavanja i otvaranja novih poduzeća.

Uz podršku Ambasade Kraljevine Norveške osigurani su grantovi za najbolje poslovne ideje koje će se registrovati u tri grada gdje se projekat implementira.  

Zajednička promocija je bila prilika da se mladi povežu i razmijene ideje.

Ideje ne moraju biti vezane za IT sektor, ali da je bitno da su inovativne i da imaju potencijal za samozapošljavanja i zapošljavanja.


Održana 3. motivaciona radionica u okviru projekta BESt4SMEs

objavio 19. stu 2015. 14:07 Vedrana Ajanovic

13.11.2015. godine -  BIT Centar je sa partnerima: Udruženjem za razvoj NERDA, Gradom Tuzla, Općinama Kalesija i Srebrenik, a u okviru projekta BESt 4 SMEs kojeg finansira EU, organizovao 3. motivacionu radionicu za studente pod nazivom „Biti poduzetnik“ u BIT Centru 3. Na ovoj radionici učestvovalo je 20 studenata završnih godina fakulteta Univerziteta u Tuzli. Učesnici su dobili osnovne informacije o karakteristikama poduzetnika, procesu razrade poslovne ideje do biznisa i druge bitne informacije na osnovu kojih se trebaju opredijeliti za dalje učešće u programu obuke koji slijedi u u okviru projekta.

Završena edukacija "Kreiranje projektnog prijedloga"

objavio 19. stu 2015. 10:50 Vedrana Ajanovic

06.11.2015. godine - BIT Centar uz podršku projekta Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) putem projekta «Partnership for Innovation», implementira program praktične obuke za mlade «Moja praksa». U okviru pomenutog projekta uspješno je realizirana edukacija u periodu od 22. oktobra do 6.novembra ove godine na temu “Kreiranje projektnog prijedloga“ za studente koji su se prijavili na peti ciklus obuke.

Program "Moja praksa" se sastoji od teoretskog i prakticnog dijela. U okviru teoretskog dijela od stručnih predavača učesnici su mogli više da saznaju o kreiranju projektnog modela te implementaciji istog, o projektnom menadžmentu te o bitnim karakteristikama i ulogama projektnog menadžera. Ovaj trening je omogućio mladim i ambicioznim ljudima da steknu znanja i vještine koji su im potrebne u realizaciji poslovnih poduhvata. 
Nakon završene edukacije učesnici programa će imati priliku steči radno iskustvou trajanju od 90 do 180 sati u kompanijama partnerima projekta.


Održana 2. motivaciona radionica u okviru projekta BESt4SMEs

objavio 19. stu 2015. 10:41 Vedrana Ajanovic

 23.10.2015. godine - BIT Centar sa partnerima: NERDA, Gradom Tuzla, Općinama Kalesija i Srebrenik, u okviru projekta BESt4SMEs kojeg finansira EU, organizovao je i 2. motivacionu radionicu za studente pod nazivom „Biti poduzetnik“ u BIT Centru III (bivša zgrada "Stelekta"). Motivacione radionice organizovane su u svrhu animiranja studenata završnih godina fakulteta Univerziteta u Tuzli za učešće u programu obuke koji slijedi u narednom periodu u okviru projekta. Također, cilj je promovisati pokretanje vlastitog poslovanja u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija i drugim sektorima. Učesnici su dobili osnovne informacije o karakteristikama poduzetnika, procesu razrade ideje do biznisa i druge bitne informacije na osnovu kojih se trebaju opredijeliti za najavljenu obuku.

  
 

Održana 1. Motivaciona radionica u okviru projekta BESt4SMEs

objavio 23. lis 2015. 06:50 Vedrana Ajanovic   [ ažurirano 23. lis 2015. 06:52 ]


Tuzla 16.10.2015.godine - BIT Centar zajedno s partnerima – NERDA, Grad Tuzla, Općine Kalesija i Srebrenik u okviru projekta BESt4SMEs, kojeg finansira EU, organizovao je danas 1. Motivacionu radionicu za studente. Motivaciona radionica pod nazivom „Biti poduzetnik“ organizovana je kao prva u nizu edukativnih aktivnosti čija je svrha promocija poduzetništva među studentima završnih godina Elektrotehničkog, Mašinskog fakulteta i
 dr. fakulteta Univerziteta u Tuzli, a radi unapređenja njihovog znanja i poboljšanja poduzetničkih vještina te povećanja interesa za pokretanje vlastitog poslovanja u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija i drugim sektorima. Učesnici radionice su u okviru teme dobili osnovne informacije o karakteristikama poduzetnika, procesu razrade ideje do biznisa i druge bitne informacije na osnovu kojih se trebaju opredijeliti za obuku koja slijedi u narednom periodu.

 

Poziv na motivacionu radionicu

objavio 7. lis 2015. 06:42 Vedrana Ajanovic

Poštovani studenti,

BIT Centar u saradnji sa partnerima na EU projektu „Jačanja poslovnog okruženja za više malih i srednjih poduzeća u Tuzli i susjednim općinama – BESt4SMEs“ organizuje edukativne aktivnosti u cilju razvoja poduzetničkih vještina i poduzetništva uopće u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija.

Prve aktivnosti koje će biti organizirane su: 2 motivacione radionice za studente završnih godina Mašinskog i Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Tuzli, ali i za druge zainteresirane učesnike koji imaju poslovnu ideju i žele je dalje razvijati.

Nakon motivacionih radionica koje će moderirati ekonomski stručnjaci angažirani u okviru projekta BESt4SMEs, uslijediti će održavanje 7 jednodnevnih tematskih radionica (treninga) na kojima će učesnici, kroz teoretski i praktični pristup, imati priliku upoznati se s potrebnim poduzetničkim znanjima i vještinama. Po završetku treninga, određeni broj učesnika imaće priliku raditi sa stručnjacima na razradi njihove poslovne ideje i izradi poslovnog plana.

POZIVAMO VAS DA UZMETE UČEŠĆA NA MOTIVACIONIM RADIONICAMA KOJE ĆE SE ODRŽATI:

I tematska radionica: petak, 16.10.2015. godine (u vremenu od 14 do 16 sati)

II tematska radionica: petak, 23.10.2015. godine (u vremenu od 16 do 18 sati)

Obje motivacione radionice održati će se u zgradi BIT Centar 3 (ul. Malkočeva 2., zgrada «Stelekta»u dvorištu Fakulteta elektrotehnike) u Tuzli.

Molimo da nam potvrdite svoj dolazak u odgovoru na e-mail praksa@bit.ba i da jasno navedete u kojem terminu ćete učestvovati u tematskoj radionici (I ili II tematska radionica).

U toku održavanja edukativnih aktivnosti organizator će obezbijediti osvježenje za učesnike.

Očekujemo vaš potvrdan odgovor!

Srdačan pozdrav,

BIT Centar

Počela STARTUP Akademija u Tuzli

objavio 5. lis 2015. 05:50 Vedrana Ajanovic   [ ažurirano 5. lis 2015. 06:20 ]

Tuzla, 21.09.2015 – U organizaciji  BIT Centra Tuzla počela realizacija projekta STARTUP akademije za mlade i ambiciozne poduzetnike, financirana uz podršku Norveške ambasade u Bosni i Hercegovini, a koja će realizirana u tri grada: Banja Luci, Tuzli i Mostaru. STARTUP akademija predstavlja edukativno-mentorski program koji ima za cilj da mladim osobama, sa dobrim poslovnim idejama, pruži podršku u početnoj fazi njenog razvoja.

STARTUP akademija pruža mladim, ambicioznim poduzetnicima, ali i onima koji to žele da postanu da steknu znanja i vještine koji su im potrebne,  kao i mogućnost da dalji razvoj poslovne ideje nastave u okviru našeg poslovnog inkubatora.

STARTUP akademija je u Tuzli pobudila veliku pažnju mladih poduzetnika o čemu svjedoči veliki broj prijavljenih poslovnih ideja od kojih smo odabrali njih devetnaest, koje će se u narednih 10 sedmica takmičiti za epitet najbolje i osvojiti jednu od vrijednih nagrada.

   

1-10 of 32