Projekti‎ > ‎

2CODE - "Cooperation for Development of Cross Border Business Environment Enhanced"

objavio 26. lis 2020. 07:36 Vedrana Ajanovic   [ ažurirano 17. srp 2021. 11:16 ]

Cilj projekta je doprinijeti jačanju infrastrukture i kapaciteta organizacija u svrhu poboljšanja usluga podrške razvoja poslovnog okruženja u prekograničnom području. Implementacijom ključnih  aktivnosti, projekt će za rezultat imati uspostavljene IT klastere u Nikšiću i Tuzli, razvoj strategija za uspostavljene klastere, jačanje IT mreže u Zadru, unaprijeđene kapacite IT klastera u Mostaru, stvaranje preduslova za prekograničnu saradnju IT klastera, razvoj programa mreže Code Hub-ova, razvoj usluga Code Hub-ova za digitalne nomade, razvoj platforme za prekograničnu mentorsku mrežu, organizaciju promotivnih preduzetničkih događaja, unaprijeđenje postojećih coworking prostora i uspostavljanje inovativnih laboratorija u četiri uključena grada.

Aktivnosti projekta 2CODE su podjeljene u 4 grupe aktivnosti, i to:

 • Prva grupa aktivnosti uključuje aktivnosti uspostavljanja IT klastera u Nikšiću i Tuzli, jačanje lokalne IT mreže u Zadru, rad na poboljšanju kapaciteta IT klastera u Mostaru kao i kreiranje preduslova za prekograničnu saradnju između klastera;
 • Druga grupa aktivnosti uključuje razvijanje mreže kao i uspostavljanje saradnje između organizacija koje pružaju podršku malim, srednjim i velikim preduzećima, klasterima i sl. u prekograničnoj oblasti;
 • Treća grupa aktivnosti uključuje jačanje kapaciteta postojećih Code Hub-ova u prekograničnoj oblasti;
 • Četvrta grupa aktivnosti uključuje osnivanje i razvijanje FabLab-ova u prekograničnoj oblasti.

Očekivani ključni rezultati projekta:

 • Osnovana 2 IT klastera u Nikšiću i Tuzli;
 • Izrađene strategije razvoja za 2 novoosnovana IT klastera;
 • Ojačana lokalna IT mreža u Zadru;
 • Poboljšani kapaciteti IT klastera u Mostaru;
 • Stvoreni preduslovi za prekograničnu saradnju između ICT klastera;
 • Kreiran zajednički program rada za CODE Hub coworking prostore u Nikšiću, Zadru, Mostaru i Tuzli;
 • Kreiran paket usluga Code Hub coworking prostora za digitalne nomade;
 • Razvijena platforma prekograničnih mentora dostupnih start-upovima, MSP, preduzetnicima, freelancerima, itd;
 • Poboljšani kapaciteti 4 postojeća coworking prostora u Nikšiću, Zadru, Mostaru i Tuzli;
 • Uspostavljena i razvijena 3 prekogranična Fab Lab-a i 1 UX Lab.

Ukupna vrijednost projekta: 929.745,82 EUR

EU sufinansiranje: 790.283,94 EUR

Trajanje projekta: 01.03.2020 – 28.02.2022.

Prioritetna osa: Jačanje konkurentnosti i razvoj poslovnog okruženja u programskom području

Vodeći partner: Inovaciono preduzetnički centar Tehnopolis

Projektni partneri: Zaklada za inovacijski i tehnološki razvitak iz Mostara (INTERA TP)Grad ZadarBIT Centar TuzlaSveučilište u Zadru.

 • Inovaciono preduzetnički centar Tehnopolis iz Nikšića implementiraće sve projektne aktivnosti usko vezane za lokalno područje sa posebnim akcentom na uspostavljanje IT klastera, unaprijeđenje kapaciteta postojećeg coworking prostora i uspostavljanje FabLab-a, ali i razvoj prekogranične Code Hub mreže, kao i upravljanje projektom.
 • Zaklada za inovacijski i tehnološki razvitak iz Mostara će implementirati projektne aktivnosti koje se vežu za lokalno područje, uključujući unaprijeđenje postojećeg IT klastera, jačanje kapaciteta coworking prostora i uspostavljanje novog FabLab-a.
 • INTERA TP je odgovoran za razvoj platforme za prekograničnu mentorsku mrežu, ali i komunikacijski radni paket, uključujući i razvoj vizuelnog identiteta projekta.
  Grad Zadar će implementirati projektne aktivnosti fokusirane na jačanje IT mreže u Zadru, organizaciju hackathona i međunarodne tehnološke konferencije te će biti odgovoran za štampanje svih promotivnih materijala.
 • BIT Centar će implementirati aktivnosti vezane uz lokalno područje s posebnim akcentom na uspostavljanje IT klastera u Tuzli, unaprijeđenje Code Hub-a Tuzla kroz jačanje kapaciteta i razvoj novih usluga te uspostavljanje inovativnoe laboratorije.
 • Sveučilište u Zadru projektnim će rezultatima doprinijeti kroz razmjenu i prenos znanja i i skustva, te će implementirati aktivnosti fokusirane na jačanje kapaciteta postojećeg Code Hub-a i uspostavljanje UX laboratorija.

Projekat je kofinansiran sredstvima EFRR i IPA II fondova Evropske unije

Ova publikacija je izrađena uz pomoć Evropske unije. Sadržaj ove publikacije isključiva je odgovornost Inovaciono preduzetničkog centra Tehnopolis, te ni na koji način ne može odražavati stavove Evropske unije.

Više informacija o programu Interreg IPA program prekogranične saradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014-2020. možete pronaći na: https://www.interreg-hr-ba-me2014-2020.eu/ą
2code.png
(16k)
Vedrana Ajanovic,
17. srp 2021. 11:15
Comments