ProjektiVijesti‎ > ‎

Završen STARTUP camp za mlade

objavio 11. ruj 2015. 02:11 Vedrana Ajanovic   [ ažurirao/la 11. ruj 2015. 02:12 bitcentar tuzla ]

Tuzla 27.10.2015. godine - U cilju pružanja podrške razvoju poslovnih ideja mladih osoba u Bosni i Hercegovini, a zahvaljujući projektu ”Dijalog za budućnost” koji implementiraju UNDP, UNICEF i UNESCO u partnerstvu sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine, održan je od 20. do 26. jula 2015. godine STARTUP camp u Banji Vrućici. STARTUP camp je realiziran od strane Inovacionog Centra Banja Luka u partnerstvu sa BIT Centrom Tuzla i Gradom Banja Luka.

STARTUP camp predstavlja edukativno-mentorski program koji ima  za cilj da mladim osobama, sa dobrim poslovnim idejama, pruži podršku u početnoj fazi njenog razvoja. Kamp je  pružio  mladim, ambicioznim poduzetnicima priliku da steknu znanja i vještine koji su im potrebni, kao i mogućnost da dalji razvoj poslovne ideje nastave u okviru poslovnog inkubatora Inovacionog centra Banja Luka i BIT Centra Tuzla.

STARTUP camp trajao šest dana tokom kojih su prezentirane slijedeće teme:

- razvoj poslovnog modela,  

- istraživanje tržišta,

- finansije,

- marketing i

- prezentacijske vještine.

Za učće u kampu su pristigle brojene prijave timova  sa dobrim poslovnim idejama, te je nakon selekcije za učće na kampu je odabrano 12 ideja odnosno 25 učesnika starosti od 18 do 30 godina iz svih krajeva Bosne i Hercegovine.

Tokom trajanja kampa učesnici su imali priliku steći znanja i vještine koje će im uveliko pomoći da započnu vlastiti biznis i isti razviju u uspješnu kompaniju.

 Jedna od tema koja je privukla veliku pažnju učesnika su finansije i STARTUP metrika. Na tom predavanju učesnici su upoznati sa oblicima finansiranja, te procijeniti finansijsku izvodljivost njihovih poslovnih ideja.

Nakon održanih edukacija počeo je i  takmičarski dio STARTUP camp-a gde su učesnici imali priliku da izlože svoje ideje i poslovni plan koji su izradili tokom trajanja kampa  na osnovu čega su ocjenjvani i odabrani pobjednici.

Za najbolju ideju proglašen je “Oblačić” učesnice Jevrosime Rosić.  Pored Jevrosime, nagradjeni su i Malik Hodžić na temu “ADDBUDDY”, kao i Tatjana i Nenad Vasić na temu  “Sklopi rasklopi”.

I za kraj, izdvajamo neke od utisaka učesnika STARTUP campa:

“ Moji utisci o ovom kampu su sljedeći : veoma dobro organizovano, veoma edukativno, mnogo sam naučila o biznisu, upoznala sam dosta mladih iz raznih dijelova BiH.”

“Ja sam prezadovoljan svim uslovima i svemu što ste organizovali za nas, puno ste nam pružili novog znanja koje nam može značiti u daljem životu za pokretanje neke ideje. JEDNO VELIKO HVALA!”

“Novo iskustvo, korist za budući nastavak rada na projektu, dobri predavači i teme, nadam se da ćemo uspješno primijeniti stečeno znanje. Prvi put učestvujem na STARTUP camp-u i zaista je ispunio moja očekivanja.”


“Utisci sa ovog kampa su bolji od onoga što sam o
čekivala. Osim stečenih znanja (koja su mi više "približena" nego u roku 3 godine studija ekonomije), stekli smo i nova poznanstva koja ćemo, mislim, pamtiti, dug period...A sa nekima i održavati kontakte.”


“Utisci: veoma dobra organizacija, zanimljiva predavanja, upoznavanje novih ljudi i dru
ženje su doprinijeli cjelokupnom pozitivnom utisku, nove ideje, novi načini realizacije ideja, sve u svemu odlično iskustvo.”

 

Comments