ProjektiVijesti‎ > ‎

U okviru projekta NORBOTECH održan VHDL/FPGA kurs za studente Fakulteta elektrotehnike

objavio 9. lip 2013. 06:40 Vedrana Ajanovic   [ ažurirao/la 9. lip 2013. 06:42 bitcentar tuzla ]

BIT Centar i Fakultet elektrotehnike Tuzla implementiraju Projekat NORBOTECH (NORwegian TECnology Transfer in roBOTics, Cloud Computing and Digital Signal Processing) koji je finansiran od strane Ministarstva Vanjskih poslova Kraljevine Norveške u programu HERD (visoko obrazovanje, istraživanje i razvoj) Zapadnog Baklana.

Projekat podržava izgradnju kapaciteta partnerskih Univerziteta u obrazovanju, istraživanju i razvoju u robotici, digitalnoj obradi signala, klaster računara i bežičnih senzorskih mreža i podršku razvoju IKT kompanija. Projekat je fokusiran na razvoj visokoškolskih ustanova. Pored partnera u Tuzli, u projektu sudjeluju Univerzitet u Banja Luci, Fakultet Elektrotehnike i Inovacioni Centar Banja Luka, te Buskerud University College iz Kongsberga, Norveška i Intevention Centre Oslo, Norveška.

U okviru ovog projekta, u periodu od 3. do 7. juna 2013. godine, studenti Fakulteta elektrotehnike su bili u mogućnosti da slušaju predavanja iz polja VHDL/FPGA dizajna koja je za njih održao prof. Antonio Luis Lopes Ramos s Buskerud Univerziteta iz Kongsberga.

Nakon završenog kursa studentima su podjeljeni certifikati. 

 


Comments