ProjektiVijesti‎ > ‎

S jesenjim semestrom kreće projekat «Moja praksa» u BIT Centru

objavio 28. ruj 2013. 10:47 Vedrana Ajanovic   [ ažurirao/la 28. ruj 2013. 10:47 bitcentar tuzla ]

17. 09.2013. godine – Danas je u prostorijama BIT Centra u Tuzli, održana  konferencija za novinare povodom početka implementacije USAID-ovih programa «Moja praksa» i «Work Ready Now!».

BIT Centar će uz podršku projekta Američke agencije za medjunarodni razvoj (USAID) «Partnership for Innovation», u narednih šest semestara implementirati program praktične obuke iz oblasti informacijsko-komunikacijskih tehnologija (IKT) za mlade «Moja praksa» i program pripreme za poslovno okruženje «Work Ready Now!».

Programi su namjenjeni studentima tehničkih fakulteta koji će, nakon praktične obuke iz oblasti IKT-a i poduzetnišva, dobiti mogućnost da u skladu s njihovim znanjima i vještinama provedu mjesec dana na praksi u preduzećima, radeći na stvarnim projektima. 

«Drago mi je da pokrećemo ovaj projekat u Tuzli jer želimo mladim ljudima pružiti pristup naprednim tehnologijama i omogućiti im da poboljšaju svoju konkurentnost na tržištu rada. S druge strane, malim i srednjim preduzećima želimo obezbjediti stručan kadar, pripremljen za obavljanje dgovarajućih poslova. Nadamo se da ćemo s ovim programom probuditi optimizam i ambicije među mladima, ali i firmama, osiguravajući svjetliju budućnost ovoj zemlji » - izjavio je David Barth, direktor USAID-a u BiH. 

«BIT Centar s ostvarenim rezultatima prepoznat je kao partner na projektu koji za cilj ima poboljšanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća, na način da im se omogući da odgovore na zahtjeve tržišta, očuvaju i stvaraju nova radna mjesta, te pruže nove prilike za zapošljavanje i samozapošljavanje mladih», izjavio je Robert Martić, direktor BIT Centra.

 «Ponosan sam sto se BIT Centar desio u našem gradu, izuzetno počastvovan što je USAID prepoznao BIT Centar kao partnera za implementaciju projekta, a moje najveće simpatije i podrška idu svim mladim ljudima koji svaki dan rade u BIT Centru i mladim ljudima koji će dobiti mogućnost da nakon praktične obuke odu na praksu u preduzeća ili možda osnuju svoja» izjavio je Jasmin Imamović, načelink Općine Tuzla i zaželio uspješnu implementaciju programa.

 


Comments