ProjektiVijesti‎ > ‎

Održana prva tematska konferencija "Grad Tuzla: Primjeri dobre prakse u obasti lokalnog regionalnog razvoja"

objavio 7. srp 2015. 02:06 Vedrana Ajanovic   [ ažurirao/la 7. srp 2015. 02:06 bitcentar tuzla ]

Udruženje za razvoj NERDA zajedno s partnerima u utorak, 23.06.2015. u Tuzli organizovalo je prvu tematsku konferenciju u okviru projekta “Jačanje poslovnog okruženja za više malih i srednjih preduzeća (MSP) u Tuzli i susjednim općinama” (BESt 4 SMEs). Projekat finansira Evropska unija (EU) kroz program IPA 2011 - Podrška lokalnom ekonomskom razvoju u Bosni i Hercegovini, a implementira ga Udruženje za razvoj NERDA u saradnji s Gradom Tuzla, Općinom Srebrenik, Općinom Kalesija te Tehnološkim parkom BIT Centar Tuzla kao partnerima. Vrijednost projekta je 566.778,67 €, od čega je 85 % sufinansiranje EU u iznosu od 481.761,00 €.

Cilj projekta jeste unaprijediti poslovno okruženje u pomenute tri općine poboljšanjem poslovne infrastrukture, poboljšanjem nivoa i kvaliteta usluga za postojeća i nova mala i srednja preduzeća, kao i poboljšati međuopćinsku saradnju kroz realizaciju inicijativa u oblasti lokalnog ekonomskog razvoja.

Tema prve konferencije u okviru zajedničkog projekta bila je uspješno upravljanje i primjeri dobre prakse Grada Tuzla u oblasti lokalnog ekonomskog razvoja. Predstavnik Službe za razvoj, poduzetništvo i društvene djelatnosti  Grada Tuzla, te BIT Centra Tuzla predstavili su dosadašnje rezultate, kao i planove Grada Tuzla za naredni period. Učesnici konferencije su bili predstavnici  Ministarstva razvoja i poduzetništva TK, Općina u Tuzlanskom kantonu i organizacija koje se bave ekonomskim razvojem. Predstavljanje iskustava Grada Tuzla, načina uspostave i funkcionisanja instrumenata lokalnog ekonomskog razvoja bilo je posebno korisno partnerskim Općinama, kao i drugim koje su zainteresovane za kreiranje zajedničkih razvojnih intervencija na lokalnom nivou u narednom periodu.

Comments