ProjektiVijesti‎ > ‎

Najavljen IX IEEE Međunarodni simpozij iz informacijsko-komunikacijskih tehnologija INTSIKT 2013

objavio 30. svi 2013. 14:40 Vedrana Ajanovic   [ ažurirao/la 31. svi 2013. 01:06 bitcentar tuzla ]

Danas je u prostorijama BIT Centra održana konferencija za novinare na kojoj je najavljen IX IEEE Međunarodni simpozij iz informacijsko-komunikacijskih tehnologija INTSIKT 2013. koji će se održati u Tuzli 3. i 4. jula/lipanj 2013. godine.

Tradicionalno, Fakultet elektrotehnike u Tuzli i BIT Centar Tuzla, organiziraju Međunarodni simpozij iz informacijsko-komunikacijskih tehnologija InTsikt.

“Tema ovogodišnjeg Simpozija je “Telekomunikacijski sistemi u vanrednim situacijama”, što je nastavak na prošlogodišnju temu “Telekomunikacije za pametne sisteme”. Vrlo je bitno pratiti trendove u svijetu nauke te smo stoga i ove godine pozvali eminentne profesore iz ove oblasti sa Univerziteta u Ljubljani, Zagrebu i Trabzonu, te eksperte i istraživače sa instituta i kompanija iz Slovenije, Turske, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Tokom dva dana trajanja Simpozija, održati će se 14 predavanja.”, istakao je prof. dr Aljo Mujčić ispred Fakulteta Elektrotehnike Tuzla.

Simpozij tradicionalno predstavlja mjesto na kojem se sureću akademija i industrija, te razmjenjuju iskustva iz informacijsko - komunikacijeskih tehnologija. Sigurno to je šansa za istraživače iz BiH industrije da steknu nove kontakte, kreiraju nove poslovne mogućnosti, dok mi iz naučne zajednice dobivamo informacije o potrebama industrije. Te informacije su krucijalne za korekcije studijskih programa kako bi adekvatno odgovorili na zahtjeve privrede kao i za usmjeravanje naučno – istraživačkog rada ka većoj aplikativnosti.”, rekao je prof. dr Nermin Suljanović, predsjedavajući Organizacionog odbora.

“Sigurno je da je jaka sprega između akademije i industrije neophodna za razvoj frmi, povećavanje njihove konkurentnosti i stvaranje novih radnih mjesta”, istakao je Robert Martić, direktor BIT Centra te dodao: “BIT Centar je arena gdje je praktično povezana akademska i poslovna zajednica, a gdje se na rezultatima naučnih istraživanja kreiraju preduzeća i radna mjesta”.

BIT Centar i Fakultet elektrotehnike Tuzla implementiraju Projekat NORBOTECH (NORwegian TECnology Transfer in roBOTics, Cloud Computing and Digital Signal Processing) koji je fnansiran od strane Ministarstva Vanjskih poslova Kraljevine Norveške u programu HERD (visoko obrazovanje, istraživanje i razvoj) Zapadnog Baklana. U okviru ovog projekta, a u sklopu Simpozija studenti elektrotehnike imati će mogućnost da slušaju predavanja iz polja VHDL/FPGA dizajna koja će za njih održati prof. Antonio Luis Lopes Ramos s Buskerud uvniverziteta iz Kongsberga.

I ove godine Generalni sponzor Simpozija je BH Telecoma d.d Sarajevo.

 

Comments