ProjektiVijesti‎ > ‎

Završen IX IEEE Međunarodni simpozij iz informacijsko-komunikacijskih tehnologija INTSIKT 2013

objavio 9. lip 2013. 06:32 Vedrana Ajanovic   [ ažurirao/la 9. lip 2013. 07:01 bitcentar tuzla ]

INTSIKT 2013 je i ove godine okupio istraživače i inženjere čiji su interes informacijsko-telekomunikacijske tehnologije.

Ovogodišnja tema simpozija, “Telekomunikacijski sistemi u vanrednim situacijama”, obuhvatila je širok spektar tehnologija i aplikacija koje se odnose na pružanje telekomunikacijskih usluga u vanrednim situacijama.Ovaj koncept uključuje i potrebe za telekomunikacijama u cilju osiguravanja javne sigurnosti, zadovoljavanja zahtjeva policijskih i vatrogasnih jedinica, civilne zaštite i hitne pomoći. Veoma je važna i uloga telekomunikacijskih sistema za normalno funkcionisanje elekroenergetskog sistema, kako u normalnom pogonu tako i u slučaju katastrofa i nepogoda.

U dva dana simpozija održano je niz predavanja u okviru više tematskih sesija.

U dva pozvana predavanja prisutnima su prenešena iskustva i koncepti za uspostavljanje pouzdane telekomunikacione infrastrukture nakon katastrofalnog događaja pri kojem je postojeća infrastruktura u potpunosti ili djelimično uništena. Takva infrastruktura je potrebna ne samo spasilačkim timovima, nego i samim unesrećenima. U vezi s tim, predstavnici BH Telecoma i Turkcella su upoznali prisutne sa svojim strategijama i aktivnostima u cilju održanja funkcionisanja telekomunikacionog sistema u slučajevima katastrofe, te problemima sa kojima su se susreli.

Na ostalim sesijama su predavači i učesnici pokušali odgovoriti i na neke probleme koji nisu direktno u vezi sa telekomunikacijama, ali koriste telekomunikacione usluge da bi spriječili ili smanjili posljedice u kriznim situacijama, kao što su upotreba geo-lokacijskih podataka u analizi nesreća ili epidemija, korištenje telekomunikacijskih usluga u realizaciji i funkcionisanju decentralizovanog elektroenergetskog sistema, analiza i optimizacija akcija pri nesrećama u saobraćaju, prvenstveno u tunelima, nesreće pri transportu prirodnog gasa itd. U vezi s tim, predstavnici Ericssona su prisutne upoznali sa modelima zasnovanim na konceptu pametnog grada te rješenjima kojima se takav koncept može ostvaritiZadnja sesija ovogodišnjeg simpozija se bavila temama u oblasti telemedicine u kriznim situacijama, kao što su nadgledanje vitalnih signala pacijenata i spasioca, a na kraju su predstavljena dostignuća i iskustva u oblasti e-zdravstva.

Simpozij INTSIKT je tradicionalni događaj kojeg zajedno organizuju Fakultet elektrotehnike u Tuzli, Fakultet elektrotehnike u Ljubljani i BIT Centar Tuzla.

I ove godine Generalni sponzor Simpozija je BH Telecoma d.d Sarajevo.

Comments