ProjektiVijesti‎ > ‎

EESTEC LC Tuzla organizovao u BIT Centru međunarodnu radionicu

objavio 30. svi 2013. 14:22 Vedrana Ajanovic   [ ažurirao/la 30. svi 2013. 14:22 bitcentar tuzla ]

U periodu od 24. do 31. marta 2013. bio je domaćin studentskoj organizaciji EESTEC (Electrical Engineering Students European Association), LC Tuzla, koja je organizovala međunarodnu radionicu na temu "Instrumentacijom do energetski efikasnih sistema". Radionici su prisustvovali članovi drugih lokalnih komiteta ove organizacije iz Švicarske, Turske, Grčke, Srbije, Crne gore, Bosne i Hercegovine kao i zainteresovani studenti Fakulteta elektrotehnike u Tuzli.

Učesnici radionice bili su studenti elektrotehnike iz sedam evropskih država. U sklopu radionce, oni su detaljnije upoznali ovu naučnu oblast, koja predstavlja novitet u svijetu. Iako se, dugoročno, zamjena postojećih energetskih sistema novim isplati, visoki investicioni troškovi za nove efikasnije sisteme predstavljaju jedan od limitirajućih faktora za njihovo masovnije uvođenje. 

"Pokušali smo da u naučnom nivou da pratimo svjetske trendove, a postepeno pronalizmo i partnere u privredi, koji su zainteresovani za njihove realizovanje. Ova radionca je primjer jedne takve saradnje", izjavio je dr.sc. Jakub Osmić, docent na Fakultetu elektrotehnike 

U sedam dana trajanja ove radionice učesnici su imali priliku steći potrebna tehnička znanja, ali i upoznati druge mlade ljude koje dijele njihova interesovanja i ljubav prema nauci. Studentski entuzijazam i elan zajedno sa inovativnim idejama sigurna su formula za bolju budućnost, a ova radionica upravo je to omogućila. 

Osim akademskog dijela za učesnike su organizovane i mnogobrojne druge aktivnosti sa ciljem da upoznaju tradiciju, kulturu i historiju našeg grada. 


Comments