ProjektiVijesti‎ > ‎

Dodjela certifikata za učešće u programu "Moja praksa" i "Work Ready Now!"

objavio 14. srp 2014. 04:58 Vedrana Ajanovic   [ ažurirao/la 14. srp 2014. 04:59 bitcentar tuzla ]

14.07.2014. godine – Danas je u prostorijama BIT Centra u Tuzli, održana ceremonija dodjele Cerifikata za učešće u programu “Moja praksa” i «Work Ready Now!» koji u Tuzli implementira BIT Centar.

BIT Centar uz podršku projekta Američke agencije za medjunarodni razvoj (USAID) «Partnership for Innovation»,  implementira program praktične obuke iz oblasti informacijsko-komunikacijskih tehnologija (IKT) za mlade «Moja praksa» i program pripreme za poslovno okruženje «Work Ready Now!».

Studenti i nezaposleni su aplicirali na programe putem upitnika na fakultetima ili na web stranici ((http://www.bitcentar.com/inkubator/moja-praksa/anketa). U ovom semestru BIT Centar je dobio upitnike od studenta sa sljedećih fakulteta: Fakulteta elektrotehnike, Mašinskog fakulteta, Rudarsko-geološko-Građevinski fakultet, Sveučilište u Vitezu,  Tehnološkog fakultet i Ekonomskog fakulteta.

Analiza upitnika je pokazala da studenti žele odabrati edukaciju koja je  povezana s njihovom fakultetom, te je u skladu s tim rezultatom odlučeno je da se odaberu četiri  informatičke edukacije te je odabir za drugi semestar bio: Linux - osnove(10,5 sati), PhP (10,5 sati), AutoCAD- osnove (10,5 sati) i AutoCAD napredni (10,5 sati). Nakon edukacije studenti su krenuli na praksu u firme za koje su izrazili ineresovanje prilikom anketiranja. 

Praktični dio programa "Moja praksa" proveden je u firmama u trajanju od najmanje 90 sati do maksimalno 150 sati. 60 studenata je bilo na praksi u 11 firmi.  

Program «Work Ready Now!» se trenutno provodi u devet zemalja i u četiri grada u Bosni i Hercegovini. WRN! je praktičan program gdje maldi aktivno učestvuju u procesu učenja i imaju priliku vježbati i unaprijediti nove vještine i steci samopouzdanje potrebno da pronađu i zadrže posao. Obuka je fokusirana na razvoj i jačanje osnovnih vještina koje su potrebne da bi učesnici pronašli posao bili uspješni na radnom mjestu. Ove godine «Work Ready Now!» uspiješno su završila 24 studenta. 

 

Comments