ProjektiVijesti

Bez naslova

objavio 25. velj 2016. 02:57 Vedrana Ajanovic   [ ažurirao/la 9. lis 2020. 02:00 bitcentar tuzla ] 

Bez naslova

objavio 9. sij 2016. 07:44 Vedrana Ajanovic   [ ažurirao/la 9. lis 2020. 01:57 bitcentar tuzla ]


STARTUP Akademija u Tuzli je dobila pobjednike

objavio 9. sij 2016. 07:18 Vedrana Ajanovic   [ ažurirao/la 9. sij 2016. 07:18 bitcentar tuzla ]

Tuzla 23.12.2015. godine - U cilju pružanja podrške razvoju poslovnih ideja mladih osoba u Bosni i Hercegovini, Inovacioni centar Banja Luka, BIT Centar Tuzla i INTERA Tehnološki Park Mostar uz finansijsku podršku Norveške ambasade u Bosni i Hercegovini realizovali su program pod nazivom ”STARTUP Akademija”. Nakon Mostara i Banja Luke i u Tuzli je održan  Demo dan na kojem je jedanaest (11) timova koji su pohađali akademiju prezentiralo svoje poslovne ideje tročlanom žiriju. Timovi su kroz dva mjeseca i deset treninga svoje poslovne ideje unaprijeđivali kroz sedam različitih modula: Razvoj poslovnog modela, Analiza tržišta i minimalno održivog proizvoda, Istraživanje tržišta, Financije za startupe, Marketing i brendiranje, Pregovaračke i Prezenacijske vještine.

Pobjedu je odnjeo tim SmarTtim koji čine su Vedad Čosičkić i Mirza Mulić.  SmarT predstavlja digitalni sto koji će olakšati proces narudžbe u kafeima, restoranima, klubovima i svim drugim ugostiteljskim objektima. Cilj tima je proizvodnja stolove visokog kvaliteta, gdje bi izgled i veličina stola ovisila od preferencija klijenta. Takođe svaki lokal bi posjedovao i individualne aplikacije na tabletima za narudžbu.

Drugo mjesto je osvojila poslovna ideja Erdina Karijaševića Ungeris Oleo.

Treće mjesto je zauzeo AS Tim - Tima Musić i Asmira Butković Jahić.

Ovim putem BIT Centar čestita svim polaznicima STARTUP Akademije u Tuzli na uspiješno završenoj akademiji i odličnim prezentacijama. Svečana promocija projekta "STARTUP Akademija"

objavio 26. stu 2015. 03:41 Vedrana Ajanovic   [ ažurirao/la 26. stu 2015. 03:41 bitcentar tuzla ]

U Sarajevu je 24.11.2015. godine održana svečana promociju projekta "Startup akademije“ na kojoj su bili prisutni timovi iz Banja Luke, Mostar i Tuzla.

Najbolji poslovni modeli dobit će punu podršku poslovnih inkubatora da se razviju u uspješna poduzeća, istaknuto je na današnjoj promociji.

Startup akademija zajednički je projekt Inovacionog centra iz Banja Luke, BIT Centra iz Tuzle i INTERA tehnološkog parka iz Mostara u okviru kojeg će se organizirati dva ciklusa akademije u svakom od sjedišta partnera.

Ambasadorica Kraljevine Norveške u Bosni i Hercegovini, Anne Vibeke Lilloe istaknula da je ovo inovativni model kroz koji se uči kroz praksu te da bi projekt morao rezultirati najmanje sa šest novih kompanija i 120 sudionika u procesu. Navodi da je on najprije namijenjen osnaživanju mladih i žena. 

Cilj projekta je podsticanje poduzetništva u različitim dijelovima BiH u cilju samozapošljavanja i otvaranja novih poduzeća.

Uz podršku Ambasade Kraljevine Norveške osigurani su grantovi za najbolje poslovne ideje koje će se registrovati u tri grada gdje se projekat implementira.  

Zajednička promocija je bila prilika da se mladi povežu i razmijene ideje.

Ideje ne moraju biti vezane za IT sektor, ali da je bitno da su inovativne i da imaju potencijal za samozapošljavanja i zapošljavanja.


Održana 3. motivaciona radionica u okviru projekta BESt4SMEs

objavio 19. stu 2015. 14:07 Vedrana Ajanovic   [ ažurirao/la 19. stu 2015. 14:07 bitcentar tuzla ]

13.11.2015. godine -  BIT Centar je sa partnerima: Udruženjem za razvoj NERDA, Gradom Tuzla, Općinama Kalesija i Srebrenik, a u okviru projekta BESt 4 SMEs kojeg finansira EU, organizovao 3. motivacionu radionicu za studente pod nazivom „Biti poduzetnik“ u BIT Centru 3. Na ovoj radionici učestvovalo je 20 studenata završnih godina fakulteta Univerziteta u Tuzli. Učesnici su dobili osnovne informacije o karakteristikama poduzetnika, procesu razrade poslovne ideje do biznisa i druge bitne informacije na osnovu kojih se trebaju opredijeliti za dalje učešće u programu obuke koji slijedi u u okviru projekta.

Završena edukacija "Kreiranje projektnog prijedloga"

objavio 19. stu 2015. 10:50 Vedrana Ajanovic   [ ažurirao/la 19. stu 2015. 10:50 bitcentar tuzla ]

06.11.2015. godine - BIT Centar uz podršku projekta Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) putem projekta «Partnership for Innovation», implementira program praktične obuke za mlade «Moja praksa». U okviru pomenutog projekta uspješno je realizirana edukacija u periodu od 22. oktobra do 6.novembra ove godine na temu “Kreiranje projektnog prijedloga“ za studente koji su se prijavili na peti ciklus obuke.

Program "Moja praksa" se sastoji od teoretskog i prakticnog dijela. U okviru teoretskog dijela od stručnih predavača učesnici su mogli više da saznaju o kreiranju projektnog modela te implementaciji istog, o projektnom menadžmentu te o bitnim karakteristikama i ulogama projektnog menadžera. Ovaj trening je omogućio mladim i ambicioznim ljudima da steknu znanja i vještine koji su im potrebne u realizaciji poslovnih poduhvata. 
Nakon završene edukacije učesnici programa će imati priliku steči radno iskustvou trajanju od 90 do 180 sati u kompanijama partnerima projekta.


Održana 2. motivaciona radionica u okviru projekta BESt4SMEs

objavio 19. stu 2015. 10:41 Vedrana Ajanovic   [ ažurirao/la 19. stu 2015. 10:41 bitcentar tuzla ]

 23.10.2015. godine - BIT Centar sa partnerima: NERDA, Gradom Tuzla, Općinama Kalesija i Srebrenik, u okviru projekta BESt4SMEs kojeg finansira EU, organizovao je i 2. motivacionu radionicu za studente pod nazivom „Biti poduzetnik“ u BIT Centru III (bivša zgrada "Stelekta"). Motivacione radionice organizovane su u svrhu animiranja studenata završnih godina fakulteta Univerziteta u Tuzli za učešće u programu obuke koji slijedi u narednom periodu u okviru projekta. Također, cilj je promovisati pokretanje vlastitog poslovanja u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija i drugim sektorima. Učesnici su dobili osnovne informacije o karakteristikama poduzetnika, procesu razrade ideje do biznisa i druge bitne informacije na osnovu kojih se trebaju opredijeliti za najavljenu obuku.

  
 

Održana 1. Motivaciona radionica u okviru projekta BESt4SMEs

objavio 23. lis 2015. 06:50 Vedrana Ajanovic   [ ažurirao/la 23. lis 2015. 06:52 bitcentar tuzla ]


Tuzla 16.10.2015.godine - BIT Centar zajedno s partnerima – NERDA, Grad Tuzla, Općine Kalesija i Srebrenik u okviru projekta BESt4SMEs, kojeg finansira EU, organizovao je danas 1. Motivacionu radionicu za studente. Motivaciona radionica pod nazivom „Biti poduzetnik“ organizovana je kao prva u nizu edukativnih aktivnosti čija je svrha promocija poduzetništva među studentima završnih godina Elektrotehničkog, Mašinskog fakulteta i
 dr. fakulteta Univerziteta u Tuzli, a radi unapređenja njihovog znanja i poboljšanja poduzetničkih vještina te povećanja interesa za pokretanje vlastitog poslovanja u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija i drugim sektorima. Učesnici radionice su u okviru teme dobili osnovne informacije o karakteristikama poduzetnika, procesu razrade ideje do biznisa i druge bitne informacije na osnovu kojih se trebaju opredijeliti za obuku koja slijedi u narednom periodu.

 

Poziv na motivacionu radionicu

objavio 7. lis 2015. 06:42 Vedrana Ajanovic   [ ažurirao/la 7. lis 2015. 06:42 bitcentar tuzla ]

Poštovani studenti,

BIT Centar u saradnji sa partnerima na EU projektu „Jačanja poslovnog okruženja za više malih i srednjih poduzeća u Tuzli i susjednim općinama – BESt4SMEs“ organizuje edukativne aktivnosti u cilju razvoja poduzetničkih vještina i poduzetništva uopće u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija.

Prve aktivnosti koje će biti organizirane su: 2 motivacione radionice za studente završnih godina Mašinskog i Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Tuzli, ali i za druge zainteresirane učesnike koji imaju poslovnu ideju i žele je dalje razvijati.

Nakon motivacionih radionica koje će moderirati ekonomski stručnjaci angažirani u okviru projekta BESt4SMEs, uslijediti će održavanje 7 jednodnevnih tematskih radionica (treninga) na kojima će učesnici, kroz teoretski i praktični pristup, imati priliku upoznati se s potrebnim poduzetničkim znanjima i vještinama. Po završetku treninga, određeni broj učesnika imaće priliku raditi sa stručnjacima na razradi njihove poslovne ideje i izradi poslovnog plana.

POZIVAMO VAS DA UZMETE UČEŠĆA NA MOTIVACIONIM RADIONICAMA KOJE ĆE SE ODRŽATI:

I tematska radionica: petak, 16.10.2015. godine (u vremenu od 14 do 16 sati)

II tematska radionica: petak, 23.10.2015. godine (u vremenu od 16 do 18 sati)

Obje motivacione radionice održati će se u zgradi BIT Centar 3 (ul. Malkočeva 2., zgrada «Stelekta»u dvorištu Fakulteta elektrotehnike) u Tuzli.

Molimo da nam potvrdite svoj dolazak u odgovoru na e-mail praksa@bit.ba i da jasno navedete u kojem terminu ćete učestvovati u tematskoj radionici (I ili II tematska radionica).

U toku održavanja edukativnih aktivnosti organizator će obezbijediti osvježenje za učesnike.

Očekujemo vaš potvrdan odgovor!

Srdačan pozdrav,

BIT Centar

Počela STARTUP Akademija u Tuzli

objavio 5. lis 2015. 05:50 Vedrana Ajanovic   [ ažurirao/la 5. lis 2015. 06:20 bitcentar tuzla ]

Tuzla, 21.09.2015 – U organizaciji  BIT Centra Tuzla počela realizacija projekta STARTUP akademije za mlade i ambiciozne poduzetnike, financirana uz podršku Norveške ambasade u Bosni i Hercegovini, a koja će realizirana u tri grada: Banja Luci, Tuzli i Mostaru. STARTUP akademija predstavlja edukativno-mentorski program koji ima za cilj da mladim osobama, sa dobrim poslovnim idejama, pruži podršku u početnoj fazi njenog razvoja.

STARTUP akademija pruža mladim, ambicioznim poduzetnicima, ali i onima koji to žele da postanu da steknu znanja i vještine koji su im potrebne,  kao i mogućnost da dalji razvoj poslovne ideje nastave u okviru našeg poslovnog inkubatora.

STARTUP akademija je u Tuzli pobudila veliku pažnju mladih poduzetnika o čemu svjedoči veliki broj prijavljenih poslovnih ideja od kojih smo odabrali njih devetnaest, koje će se u narednih 10 sedmica takmičiti za epitet najbolje i osvojiti jednu od vrijednih nagrada.

   

1-10 of 32